Заслушал съм се в Истанбул, предано, с притворени очи.

Орхан Вели Канък
LIFESTYLE,  КРАСОТА

По Босфора…

Заслушал съм се в Истанбул, предано, с притворени очи.

Орхан Вели Канък

Босфор буквално значи проток на вола, кравата (от гръцки), а на английски топонимът може да се преведе като ox-ford (макар че топоними не се превеждат), но това са лингвистични заигравки. Препратката е към мита за Йо, която в своите странствания преобразена като крава, пресича протока (ако сте забравили мита, струва си да ги припомните, винаги ми е бил много интересен, но внимавайте да не се отплеснете много в сюжетите на палавите гръцки богове, знаете че интригите им нямат край :), което е интересна метафора за съвременната политика на Гърция, но да не се отплесвам и аз :D).

Колкото и древен и див да е силуетът на Истанбул, не спирам да мисля за днешното лице на Турция. За полюсите и пластовете на влияние в света, които напоследък се наместват като тектонски плочи.  Турция е сложна държава и отношението към нея не може да бъде еднозначно, а самото турско общество стои разкрачено над настоящето. С единия крак в необуздана Азия, с другия – в образцова Европа. Ту гледа към бъдещето и светския булевард, ту се извръща назад, към прашния друм на исляма.

Мостът свързва европейска и азиатска Турция. Още през 2016 г. (годината на пуча) правителството на Турция преименува първия мост построен над Босфора на Мост на мъчениците от 15 юли в памет на цивилните жертви на опита за военен преврат срещу правителството на Ердоган. Загиват около триста души, които се стичат да бранят правителството от бунтовното военно крило.

Можете да ме последвате и във Facebook и Instagram.

Морска усмивка от мен,

 

IH е блог за красоти, най-вече за красотата на волята и красотата на промяната.

Късните ми двадесет се оказаха размирни и преминах през много промени. Като резултат свалих 70 кг. (никой да не припада :D) и вече пет години съм се посветила на спорта (бивша мързелана) и здравословното хранене (прокълната да бъде вечен лакомник). Обичам езика, а работата с думи ми е страст и кариера. Пиша в лек стил и на приятни теми, споделям за живота си, мненията си и по-специално за битката с килограмите, която ме направи по-силна, по-целенасочена и промени житейската ми философия. Помогна ми да започна нова глава в собствената си история. Но най-вече искам да мотивирам и вас, и себе си, за хубави промени.

Иначе съм декемврийско бебе, конферентен преводач, възпитаничка на СУ, младшипредприемач и както прочетох в един хороскоп – самоотвержен Стрелец.

За контакти: interpretinghealthblog@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *