ОТСЛАБВАНЕ,  ХРАНА

Чай | Суперсила срещу килограми

Пролетта е в разгара си и сега е моментът да започнем да разтоварваме организма от зимните тлъстинки. Eдно от основните неща, които ме съпътстваха през тези години на отслабване, е чаят. И като повечето супергерои (изключвам Тони Старк :D), чайчето е скромна напитка, но със скрити суперсили.

Светът на чая е много богат и интересен, и съжалявам, че не съм такъв спец, за да ви вербувам по-майсторски, но пък съм практик и естествоизпитател и се надявам, че това ще ви спечели.

Ето 6 простички и практични причини за включване към чаената секта, най-вече ако се борите с теглото:

1. Калорийното му съдържание е пренебрежимо малко

Ако го пием без захар/подсладител/мед и т.н., както се опитвам да го пия, можете изобщо да не го броите като калории. Макар да успявам да си спестя подсладяването, често добавям мляко, което е нещо като полу-прегрешение :D.

2. Идеален заместител на водата

Когато ви е писнало от нея, защото не само при отслабване, но и за добро състояние на кожата и организма като цяло, трябва да си пийвате по около литър два вода дневно. А това не винаги е лесна задача. Да не говорим, че ако пиете кафе (*отривисто кимване), което обезводнява, трябва да компенсирате с допълнителни водни молекули. С една дума, като ви писне от водата, разнообразете с чай :D.

3. Действа благоприятно на метаболизма. Зеленият чай например спомага за регулирането на матаболизма, който често рабърникваме заради неправилно хранене, прилагане на диети на ангро и смотан режим на сън. При мен чаят доста подобрява нещата, а моят метаболизъм традиционно е като на египетска мумия :D.

4. Източник на кофеин

Повечето видове чай имат по-малко кофеин от този в кафето, някои обаче – внимание – имат повече, така че очите заредени за четене на съставки. Това май ми е любимият ефект – тонизира много добре и един студен чай преди фитнес придава една такава префинена ефирност на отскока :D.

5. Намалява апетита

Има ли нужда да коментирам – пак зелен чай. Действително поттиска апетита (но си трябва и воля, моля да не се лежи само на чаената кълка :D). Прибягвам към него и когато в мозъка ми се зароди мисълта за бисквити :D, и много често успява да овладее сладкишните ми пориви. Знам, че разбирате твърде добре за какво говоря :D. Обаче очите и ума да си останат нащрек! Чаят от “бабини зъби”, например, увеличава апетита стремглаво, заТУЙ се информирайте какво купувате, за да няма цупене :D.

6. Магията на следобедния чай с книга

Сгушени в одеялото посред зима или пък студен чай с лимон балконствайки с киндъла? ♥ Само тази причина е достатъчна, за да влезете в чаеното братство.

И така пролетта е и време за “пролетно п(р)очистване” и на организма, и бях решила каквито и да са козуначените щети, след празниците рязко да мина на по-лек режим (с пъкления замисъл да се възползвам от тенденцията на тялото да гори мазнинки по-лесно напролет). За целта съм се заредила с какви ли не разновидности в любимата ми бамбукова чаена кутия 

Тук е важно да отбележа (ако не знаете), че когато си правите насипен чай, винаги се прецежда, за да не остават листенца в чая, защото имат високо съдържание на танини, които са токсични за организма. С пакетчетата е същото, но те са с много ситни дупчици и се предполага, че не пропускат чак толкова.

Ами това е, вече надявам се “чаени човечета”, дано да ви е било полезно и приятно.

Можете да ме последвате и във Facebook и Instagram.

С пожелания за бързоприключващ петък и дъъъъълъг уикенд,
Misha_Allura - Copy