В Болоня, работата и задълженията отстъпват на храната и виното.

LIFESTYLE

За теб, Болоня

Италианските ни юнски следобеди преминаха на приказни места като Венеция и Чинкуе Тере, но Болоня беше градът, който някак се загнезди най-дълбоко в спомените ми. Хотелът ни беше в Болоня и от там пътувахме до отделните дестинации, и сякаш успях да се привържа към града повече.

Разходката из Болоня е истинско удоволствие. Историческият център е спокоен, просторен, с приказна архитектура и някак пощаден от туристическите потоци. Между старите и нови сгради съществува един уважителен диалог и общото впечатление е, че градът се грижи да запази самобитния си характер и керемиден оттенък. Като усещане много ми напомни на Маракеш, което е разбираемо предвид транссредиземноморските влияния.

Често наричат града “Червената Болоня” заради керемиденият цвят на сградите и покривите.

Болоня е студентски град с около 400 хиляди жители и дом на най-стария все още действащ университет в света – Болонският университет, алма матер на около 90,000 студенти. Това е първата образователна институция, в която се използва терминът universitas за групите от студенти и преподаватели, а на гербът на университета пише Alma Mater Studiorum (Майката-кърмилница на всички науки) и датата на основаване 1088 г. По-древност го следват университетите Оксфорд, Саламанка, Париж и Кембридж.

Не се бях инфромирала предварително, но лично се убедих, че Болоня е една от превъзходните кулинарни дестинация. Един от другите прякори на града е La Grassa, което значи дебелана :D. Без коментар за чудните талиатели, тортелини и мортадела, и новопридобитите ми килца.

И тази красива двойка.

И този чуден господин.

И типичните за града “портичи” или арки, които се простират на 40-тина километра из града. Т.е. разходка под дъжда би била една много красива идея.

И малко скромно улично изкуство :).

И когато из лабиринта от арки попаднеш на закътана музикална школа.

И още ден в Болоня.

Можете да ме последвате и във Facebook и Instagram.

Вкусен ден от мен,