LIFESTYLE

Петте морски селца Чинкуе Тере, Монтеросо

Северна Италия е колкото топографски разнообразна, толкова и обаятелна. Отвсякъде надничат я доломитските Алпи, я кристални езера, безкрайни лозя, крайбрежни композиции, приказни градчета с още по-омагьосваща архтектура. Въобще крайно питателно угощение за гладната пътуваща душа.

Болонският кехлибар отстъпи на средиземноморския лазур на друго магично кътче в Северна Италия – Чинкуе Тере. Или по-точно кътчета – пет китни селца, полегнали по италианската ривиера в района на Генуа и Ла Специя. До 19-ти век Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо ал маре са били достъпни само по вода, но днес до което и да е от селцата се стига най-удобно с влак или лодка. И който изпитва ужас да плава т.е. аз, си избира влак :D.

Селцата са на по 2-3 км едно от друго като пътят от първото до последното (Монтеросо) е около 20 минути. Маршрутът е почти изцяло през тунели в планината, но в моментите, когато влакчето е навън се вижда това.

И това :).

Нямахме достатъчно дни, за да обиколим всички селца и по съвет на една възрастна дама си избрахме само най-далечното селце – Монтеросо ал маре.

Монтеросо е може би най-посещаването селце от петте и единственото със собствен плаж. А къщичките и хотелчетата са накацали по скалите, заобиколени от цветя и лозя.

А това е пейзажът, който ви посреща още от гарата.

Кокетните морски ресторантчета.

Довиждане Средиземно море, винаги ми липсваш дълго след това :).

Към Венеция.

Можете да ме последвате и във Facebook и Instagram.

Да имате разкошно лято,