LIFESTYLE

Мурано, островът на стъклото

Островите Мурано и Бурано (или островът на стъклото и на дантелата) се намират в обсега на венецианската лагуна. Посетихме само единия – Мурано. Бях капнала и нямах сили и за Бурано. Всъщност не е точно остров, а архипелаг – на практика се състои от 7 по-малки острова, свързани помежду си с мостове. Мурано е по-близкият от двата острова до Венеция, на около 20 минути с обществена лодка.

Интересен факт е, че за разлика от другите острови във Венецианската лагуна, Мурано бил доста независим и жителите си имали собствени монети.

Муранско и венецианско стъкло всъщност са синоними, тъй като в миналото всички стъкларски ателиета са премахнати с декрет от Венеция заради опасността от пожар, и майсторите стъклари се заселват на близкия остров Мурано. Доста дълго време Мурано е основният производител на стъкло за Европа.

Стъклената звезда комета е скулптура на майстора Симоне Канедезе и е подарък за Мурано за Коледата на 2008 г. Скулптурата се състои от 500 отделни стъклени елемента от духано стъкло в шест цвята и елементите са различни размери.

Ако някога съм си представяла Венеция, то определено е приличала повече на Мурано, отколкото на самата Венеция. Мисля, че причината е в много по-скромния поток от хора от този във Венеция, който в един момент ме задушаваше.

Можете да ме последвате и във Facebook и Instagram.

Усмихнат ден,