Заслушал съм се в Истанбул, предано, с притворени очи.

Орхан Вели Канък
LIFESTYLE

По Босфора…

Заслушал съм се в Истанбул, предано, с притворени очи.

Орхан Вели Канък

Босфор буквално значи проток на вола, кравата (от гръцки), а на английски топонимът може да се преведе като ox-ford (макар че топоними не се превеждат), но това са лингвистични заигравки. Препратката е към мита за Йо, която в своите странствания преобразена като крава, пресича протока (ако сте забравили мита, струва си да ги припомните, винаги ми е бил много интересен, но внимавайте да не се отплеснете много в сюжетите на палавите гръцки богове, знаете че интригите им нямат край :), което е интересна метафора за съвременната политика на Гърция, но да не се отплесвам и аз :D).

Колкото и древен и див да е силуетът на Истанбул, не спирам да мисля за днешното лице на Турция. За полюсите и пластовете на влияние в света, които напоследък се наместват като тектонски плочи.  Турция е сложна държава и отношението към нея не може да бъде еднозначно, а самото турско общество стои разкрачено над настоящето. С единия крак в необуздана Азия, с другия – в образцова Европа. Ту гледа към бъдещето и светския булевард, ту се извръща назад, към прашния друм на исляма.

Мостът свързва европейска и азиатска Турция. Още през 2016 г. (годината на пуча) правителството на Турция преименува първия мост построен над Босфора на Мост на мъчениците от 15 юли в памет на цивилните жертви на опита за военен преврат срещу правителството на Ердоган. Загиват около триста души, които се стичат да бранят правителството от бунтовното военно крило.

Можете да ме последвате и във Facebook и Instagram.

Морска усмивка от мен,