LIFESTYLE,  ОТСЛАБВАНЕ,  ФИТНЕС

Няма погрешен начин да бъдеш жена

Покрай “Оскарите” (които никога не са ме вълнували), върви една реклама на Nike със Серена Уилямс, която ми се искаше да видите, ако още не сте. Мисля, че е важно. За разлика от много други такива кампании няма инфантилизми и финтифлюшки, и насърчава жените да слушат себе си, да бъдат естествени и отговорни за собствения си път. Струва си да й отделите 30 секунди.

Серена Уилямс е успяла и силна жена, която наред с многото си спортни победи, предполагам че ежедневно се налага да побеждава в най-трудната битка – със себе си, най-вече заради околните. Мисълта на Сартр “Адът, това са другите” пасва добре на този наглед прозаичен проблем. Всеки ден, удар след удар от предразсъдъци и човешка глупост – каква мъжкарана била, колко черна била, какви били сестрите Уилямс като цяло, как мъжете трябвало да й завиждат на мускулите… Ами да ви кажа така си е. Но не нейните мускули трябва да се смалят, а някои хора да се стегнат. А и упреците не спират до тук, съдят я за нормалната човешка реакция да не се усмихваш, когато не желаеш, за това че прави нещата по свой начин, за това че не е бяла, руса и крехка тенисистка… Нелепо е.

Замислете се какво сте чували за нея и после разгледайте снимки с детенцето и съпруга й, и ще видите колко лъчезарна и нежна изглежда, и колко щастлива. При нея разчитам едно важно послание – трябва да си наясно със себе си, да усещаш собствения си път, да го вървиш спокойно и устремено, и с правилните хора.

Ето и откъса от рекламата, ако не ви се гледа клипа, макар че е много хубав:

“Никога не съм съумявала да бъда правилния типаж жена. Все съм твърде едра, или твърде самоуверена. Не се ли усмихна, съм твърде злобна. Твърде черна за бялото тенис екипче. Твърде мотивирана като майка. Но въпреки това продължавам да доказвам, отново и отново, че няма погрешен начин да бъдеш жена.”

Можете да ме последвате и във Facebook и Instagram.

Усмихнат ден,