LIFESTYLE,  ОТСЛАБВАНЕ

“Здравей, искам да те питам как отслабна?”Да си призная дълго време дори се засягах от този въпрос, както и от постоянните подпитвания на приятели и познати. Но в един момент ми поувря главата и започнах да приемам, че всъщност нося отговорност да споделям това, което ми се е случило и това, което съм постигнала. И то по реален, адекватен, практичен, човешки и отговорен към здравето на другите начин.


Естествено, че въпросите няма да спрат, напротив, идеята ми е точно обратната. Съвсем нормално е, резултатите ми са изненадващи, от една страна е любопитно, от друга много хора имат подобен проблем и биха искали най-накрая да го решат. Дисонансът идва от там, че понякога ме обстрелват с едни такива леко припряни въпроси, с очакване за стегнатичко резюме, именно защото сред хората цари заблудата, някога така смятах и аз, че има чудодейно, някак еднократно, пакетно решение. А всъщност все още не са осъзнали, че процесът на здравословно отслабване нито е толкова простичък, нито е толкова подреден. Ако се замислите, и процесът на напълняване не е прост. С други думи няма как да се очаква от мен да го обобщя в пет параграфа, три статийки или да дам “тайната рецепта“, която едва ли не крия.

Имало е и моменти, в които въпросът ми се е струвал дори като неуважение към отдадеността и усилията, които влагам от толкова години. Сякаш от мен се иска пряк път (съкратената версия, бързото хапче) към нещо безценно, а именно това да си здрав и силен. Защото здравословното отслабване е точно това – желание да си здрав и силен.
С най-голямо удоволствие и грижа споделям с всички съкратена версия на всичко изчетено, всичко осъзнато, всичко изживяно, така че да мога да помогна на всеки поел по този път да си намери по-лесно посоката. Едно дискретно и уважително рамо в един мащабен процес. Това е помощ, която аз нямах докато търсех тази посока, а повярвайте ми – така отчаяно жадувах за нея, копнеех някой да ми даде макро-рамката, светлината, спокойствието и стабилната надежда, че за мен има бъдеще и корабът не е отминал. Защото той не е отминал. 🙂 Но да си знаете, че дори тази версия няма как да е толкова кратка, колкото потребителският ни ум е свикнал да получава на готово – някакво мини наръчниче с пет подточки и десет рецепти със спирулина на кръст. 😀 Не всичко е в двуредови, симетрични и красиви маркетингови послания, има си реален, семпъл човешки живот с естествените си условности. 🙂


Да не се отплесвам, че имам да кажа много за спирулината, а подозирам, че няма да е доволна от чутото. 😀 


Връщайки се на темата, това, което съм постигнала, е траен успех, а не моментен. Осъзнала съм, че е забележителна победа над мен самата, а най-ценното е, че на всичкото отгоре съм запазила отлично психическо и физическо здраве, и имам нова философия за живота си. А това не е никак лесно, уверявам ви. Независимо какво чувате от този или онзи магьосник, мисията ми на смислен човек постигнал истински личен успех, е да обясня, че сериозните и трайни резултати струват време и търпение.


И за проявилите няколко капки повече търпение да изчетат и осмислят какво се опитвам да им кажа,
нека все пак пробвам да дам кратък и стегнат отговор 🙂


Краткият отговор: спорт и правилно хранене.


По-дългият отговор: с придобиването на нови навици, труд, постоянство и позитивизъм.


И най-дългият отговор, който по ирония на съдбата е формално най-кратък: с промяна.


Опитвам се да отслабна от 10 години, образоването ми по темата върви пак от толкова, а самият процес на отслабване ми отне 5 години. В това време се преборих с много лични предразсъдъци, много заблуди, насаждани от медии, интернет и лекари. Преодолях много собствени пороци, надмогнах много упорити черти от характера си, преживях много промени в личния си живот, напрежение да се доказвам в много сурово поприще, напрежение да се докажа пред себе си като смислен човек, и постоянно, съзнателно усилие да приема, че аз съм тази, която управлява ума, тялото и живота си.  Не храната, не стреса, не безпокойството, не чуждите представи и заблуди, не чуждото незнание, не чуждата немърливост и некадърност, не чуждите грешки, които всеки допуска, и които са си само негови, последствията след това – също.
Моите избори, добри или лоши, са си само моя отговорност.   


Който е доволен от резюмето – добре, който не – да се захващаме за променянето. ❤
Като за начало е важно да осъзнаете едно, и то да го осъзнавате многократно докато в един момент ви се загнезди баш в сърцето. Отслабването не е нещо, за което се мотивираме, стискаме зъби за няколко седмици или месеца, дори години, и после си се отпускаме и всичко е тип-топ. Съжалявам, но няма как да стане. Лесно е да се мотивира човек за конкретен период, да свали 5-6 килограма и след това да възкръсне от пепелта с 10 отгоре. Ако имате проблеми с наднормено тегло,  то по всяка вероятност трябва да промените много неща, за които не подозирате, че ви водят към пропастта. Това е сигнал, че имате поне няколко други сериозни проблема. Нужно е време, себепознание и търпение, за да откриете вашата си комбинация от грешки, и чак тогава да тръгнете да ги решавате. Това, с което аз мога да помогна, са подходящите инструменти, които да ви улеснят и да извървите този път с правилния резултат.


Казах ви, че няма да заблуждавам никого. Промяната е мащабна и трудна, но също както съм честна с вас за това, искрено и отговорно ви заявявам, че процесът нито е непосилен, камо ли пък невъзможен. Независимо от каква база тръгвате. Имаме проблем с теглото, защото не правим нещо както трябва и явно сме се отклонили от естествения път на нещата. Промяната всъщност връща изгубения баланс. Ако щете го приемете като първобитен баланс – изконен и древен като самото човешко тяло.


Все ми е едно дали звучи банално, но е факт, че това е пътуване, не крайна точка. А дали пътят си заслужава усилията и упорството, е разговор, който трябва да проведете със себе си.


Можете да ме последвате и във Facebook и Instagram.


С пожелание за прекрасна и вдъхновяваща седмица,